I gang med at planlægge næste skridt i den synodale proces

Mere end tyve eksperter og teologer fra hele verden mødes i disse dage i en lille by lidt udenfor Rom for at finde ud af, hvordan man bedst kommer videre med næste fase af den synode proces. Det skriver den franske katolske avis La Croix.

Det ti dage lange møde, der afholdes efter afslutningen på den første fase med de lokale høringer i bispedømmerne, indledtes den 21. september i byen Frascati ca. tyve kilometer fra Rom, og varer ved til den 3. oktober.

Formålet med mødet er at gennemlæse og sammenfatte de lokale synteser, som i alt 114 bispekonferencer har indsendt til synodens generalsekretariat i Rom. Dette arbejde vanskeliggøres dog af flere forhold, skriver La Croix. For det første er de spørgsmål, som behandles i de indsendte synteser, yderst forskellige; for det andet har synodeprocessen i visse lande lagt vægt på ændringsforslag (fx lægfolkets plads i kirken, og især kvindernes) snarere end at afspejle bredden i katolikkernes holdninger; og endelig fordi de millioner af katolikker verden over, som deltog i de lokale synodale høringer, vil være særligt opmærksomme på indholdet af det færdige dokument fra mødet i Frascati.

”Hensigten med dokumentet er at give biskopperne på hvert kontinent noget at navigere efter og samtidig gøre dem opmærksomme på prioriteringer og problemer i andre dele af verden”, siger en af teologerne ifølge La Croix.

Til formålet bliver hver af indsendte nationale synteser nærlæst af flere teologer, der herefter sammenskriver en overordnet syntese på hhv. italiensk og engelsk.

Der er tale om en ”åndelig proces og ikke blot et resumé”, forklarer en af medarbejdere og tilføjer: ”Det er indlysende, at den færdige tekst ikke vil tilfredsstille alle”.

Ikke en ”autoritativ tekst”
Det færdige dokument bliver offentliggjort medio oktober og sendes til samtlige bispekonferencer, som det står frit for at reagere på dets indehold.

”Deres kommentarer, såvel de positive som de kritiske, vil blive brugt til at nuancere de kontinentale møder”, forklarer førnævnte medarbejder, der samtidig understreger, at der er tale om et arbejdsdokument og ikke en ”autoritativ tekst”.

Fra januar næste år vil bispekonferencerne begynde deres kontinentale møder og tilrettelægge dem, som de finder det mest passende. Synodesekretariatet i Rom betinger sig dog, at de kontinentale møder varer mindst fem dage og at lægfolk deltager på disse møder.

Det er allerede blevet meldt ud, at det europæiske møde afholdes i Tjekkiet, i Prag, og indledes den 5. februar 2023. I Afrika indlede det kontinentale møde den 1. marts i Addis Abeba, Etiopien, mens latinamerikanerne begynder deres møde den 20. marts i Bogota, Colombia.