Kardinaler strides om Kina-aftale

Den nyudnævnte dekan for kardinalkollegiet sendte i sidste måned et brev til kardinalerne hvori han fastslår, at 2018-aftalen mellem Den hellige Stol og Kina om udnævnelsen af biskopper er helt i Johannes Paul II’s og Benedikt XVI’s ånd, og at kardinal Zen (billedet) – biskop emeritus af Hong Kong og en af de mest arge kritikere – tager fejl i sin kritik.

”Jeg ønsker først og fremmest at understrege, at i deres tilgang til Kirkens situation i Kina, hersker der en dyb overensstemmelse i de sidste tre pontifikaters måde at tænke og handle på, som – af respekt for sandheden – favorisere dialogen mellem de to partnere og ikke modsætningsforholdet”, skriver kardinal Re ifølge dagbladet La Nuova Bussola Quotidiana, der har offentliggjort brevets ordlyd.

”Kardinal Zen har gentagne gange udtalt, at det er bedre med ingen aftale end en ´dårlig aftale’. De seneste tre seneste paver deler ikke dette synspunkt, og de har tilskyndet og medvirket til udkastet til den aftale, som på nuværende tidspunkt synes at være den eneste mulige”, fastslår han.

Kirken i Kina har været i ca. 60 år været opdelt i en undergrundskirke, som er tro mod Rom, som er udsat for forfølgelse og hvis bispeudnævnelser ofte ikke anerkendes af de kinesiske myndigheder, og så den regeringskontrollerede kinesiske forening af patriotiske katolikker.

Kardinal Re skriver om Johannes Paul II, at han ”på den ene side ønskede, at biskopper, der var blevet ulovligt viet i år fra 1958 og fremefter, kunne vende tilbage til biskoppernes fulde fællesskab, og han ønskede samtidig at støtte de ’undergrundsmenigheder’, der blev ledet af ’uofficielle’ biskopper og præster. På den anden side støttede han også idéen om at indgå en formel aftale med myndighederne om udnævnelsen af biskopper”.

En sådan aftale blev indgået til sidst og underskrevet i Beijing 22. september 2018, skriver kardinal Re.

Dekanen for kardinalkollegiet kritiserer kardinal Zen for at sige, at ”den indgåede aftale var én, som pave Benedikt på daværende tidspunkt nægtede at underskrive”.

”Dette stemmer ikke overens med sandheden”, siger kardinal Re.

”Efter personligt selv at have tjekket de eksisterende dokumenter i statssekretariatets nuværende arkiv, kan jeg forsikre deres Eminencer om, at pave Benedikt XVI havde godkendt aftaleudkastet om udnævnelsen af biskopper i Kina, som det først var muligt at underskrive i 2018”.

Da aftalen gør det muligt for paven at gribe ind ved biskoppers udnævnelse i Kina, siger kardinal Re, at ”udtrykket ’en uafhængig Kirke’ ikke længere bør fortolkes på en absolut måde som en ’adskillelse’ fra paven, sådan som det tidligere var tilfældet”.

Ikke udelt begejstring

Få uger inden kardinal Re sendte sit brev til kardinalkollegiets medlemmer meddelte Den hellige Stol overraskende, at et møde havde fundet sted mellem de to landes udsendinge i udenrigsanliggender, ærkebiskop Paul Gallagher, og Kinas udenrigsminister Wang Yi i München.

Dagen efter omtalte Global Times, kommunistpartiets engelsksprogede online-partiorgan, at mødet møde havde fundet sted. Ifølge mediet drejede mødet sig primært om ”det medicinske samarbejde”, som har betydet et ”gennembrud i de to landes relationer”. I begyndelsen af sidste måned meddelte Vatikanet, at man havde sendt 700.000 beskyttelsesmasker til Kina for at hjælpe myndighederne med at inddæmme spredningen af corona-virusset.

Global Times citerede også den kinesiske udenrigsminister Wang for at sige, at aftalen fra september 2018 var ”banebrydende og havde positive konsekvenser”. I en pressemeddelelse fremhævede Vatikanet også betydningen af den provisoriske aftale. Kritikerne derimod siger, at aftalen lader Kinas kristne i stikken, og kardinal Zen har endda udtalt, at Vatikanet med aftalen har ”kastet Kinas katolikker for ulvene”.

Menneskerettighedsorganisationer og andre ngo’er kritiserer den igangværende undertrykkelse af troende i Kina, og de skarpe restriktioner mod religionsudøvelsen og –friheden, som myndighederne iværksatte 1. februar i år.