KO/DUK-samarbejde i æteren

Under navnet ’KO to GO’ er Danmarks Unge Katolikker begyndt at sende en serie af podcasts, hvis indhold er produceret i samarbejde med KO’s redaktion. 

Ifølge DUK’s sekretariatsmedarbejder Lea Noval, vært for de ugentlig podcast af ca. 15-20 minutters varighed, vil hver udsendelse præsentere en lille håndfuld aktuelle katolske nyheder af dansk som international tilsnit. Desuden vil man gå mere i dybden med yderligere nogle emner, som Lea Noval vil vende med en eller flere gæster i studiet.

I første episode samtaler Lea Noval med pater Daniel Nørgaard SJ om blandt andet dagbladet Berlingskes nylige artikelserie om fem katolske præsters krænkelsessager, der atter har skabt opmærksomhed omkring Kirkens håndtering af denne type sager, og om medieomtalen fx har givet DUK anledning til at gennemse sine egne procedurer og beredskabsplan på området.

Med udgangspunkt i den netop afholdte kontinentale samling i Prag vendes også den igangværende synodale proces, de foreløbige konklusioner og den videre proces. Trods en stor bredde i emner, der blev diskuteret, var ’Mission’ en gennemgående tema på mødet, og her pegede mange nationale indlæg på børn- og ungeproblematikken: hvordan fastholder vi dem i menighedernes fællesskab og hvordan skaber vi en tidssvarende kateketisk undervisning, der formår at ruste katolske unge til at blive bedre til at navigere i stadig mere sekulære omgivelser uden at falde fra troen?

Der bliver også tid til en snak om pave Frans’ fastebudskab, som tager afsæt i evangeliernes beretning om forklarelsen på bjerget. I budskabet foreslår Frans to ’stier’ vi kan følge her i fastetiden, for sammen med Jesus at gå op og nå frem til målet – henholdsvis at vi lytter til Jesus, og at vi ikke søger tilflugt i en religiøsitet, der består af ekstraordinære hændelser og stemningsfulde oplevelser. Men bliver pavens fastebudskab overhovedet læst at de unge, og hvordan forholder de unge sig i øvrigt til fastetiden som en forberedelsestid til påsken?

Blandt de kortere nyheder er omtalen af det nye evangeliseringprojekt ’Missionsugen’, som Sankt Annæ Kirke på Amager afholder i uge 12.-19. marts; om krigen i Ukraine, der går hårdt udover kirker og andre religiøse bygninger, idet 494 af dem enten er blevet ødelagt, beskadiget eller har været udsat for indbrud siden Ruslands storstilede invasion begyndte for lidt år ét år siden; at tænde lys og bede for pave Frans i anledning af 10-året for hans pontifikat; og den ændrede demografi og sekularisering i Storbritannien, som har resulteret i, at de, som erklærer sig for kristne, for første gang i 1.500 år nu udgør en minoritet.

Indtil videre omfatter samarbejdet mellem DUK og Katolsk Orientering ca. ti podcasts.

Podcasten kan hører HER