Koranafbrænding udsætter kristne i Irak for fare

”Kristne mænd og kvinder i andre lande kan være i fare. Det skal alle, der er involveret i disse handlinger, være klar over”, forklarer Katia Voges, menneskerettighedsekspert hos den tyske hjælpeorganisation Hilfswerk i et interview med det katolske nyhedssite Portal. Sådanne demonstrationer bringer de hårdt tilkæmpede tillidsskabende foranstaltninger mellem kirkesamfundene i fare.

”Dette er så meget desto mere sandt, som volden i Irak er aftaget”, sagde Voges. ”Mange steder er den interreligiøse dialog begyndt. Netop i disse følsomme situationer med tilnærmelse frygter vi, at handlinger som afbrændingen af Koranen vil bringe den nyvundne tillid i fare”.

”Religionskritik skal være mulig”, understregede hun, ”men disse handlinger går for vidt, fordi de bevidst bidrager til optrapning”. Ingen bør overskride den røde linje med det argument, at ekstremisme stadig findes i samfundet.

Højreorienterede kræfter præsenterer sig ofte som ”forsvarere af kristendom og religionsfrihed”, tilføjede Voges. Den irakiske flygtning, der for nylig brændte Koranen i Stockholm, retfærdiggjorde sig selv som ”en forsvarer af kristendom og religionsfrihed” og har meldt sig ind i et højrepopulistisk parti. ”Dette selvbillede holder ikke, når det bliver klart, at handlingen påvirker og skader kristne i Irak og andre lande”.

”Højrepopulister og højreekstremister i vores land [Tyskland, red.] påberåber sig retten til at beskytte religion - ligesom islamistiske grupper gør. Men det handler mere om individuelle rettigheder og friheder”, forklarede Voges. ”Enhver person har ret til at praktisere sin individuelle tro eller ændre den. Selv afvisning af den enkeltes religiøse overbevisning bør være beskyttet af religionsfriheden”.

Afbrændingen og nedtrampning af muslimernes hellige bog har resulteret i uro og diplomatiske spændinger. Ifølge medierapporter er regeringerne i Sverige og Danmark ved at undersøge om det er juridisk muligt for at forbyde vanhelligelsen af Koranen.

Kilde: Kathpress