Pave Frans gentager sin afvisning af kvindelige præster

Pavens afvisning af kvindelige præster tiltrækker sig opmærksomhed under den igangværende synode om synodalitet i Rom. De fremsættes i en ny interviewbog, udgivet i Italien den 25. oktober på forlaget Salani Editore. I interviewet bekræfter paven Kirkens nuværende lære på området. Derimod udtrykker han i interviewet en vis åbenhed overfor muligheden at lempe præstecølibatet og det kvindelige diakoni.

Interviewene, gennemført af den italienske journalist Francesca Ambrogetti og den argentinske journalist Sergio Rubin, udkom allerede på spansk i Argentina i marts, og er altså nu også udkommet på italiensk. På italiensk har bogen titlen ’Non sei solo. Sfide, risposte, speranze’ (Du er ikke alene. Udfordringer, svar, håb). Da spørgsmålet om kvinders ordination også er et emne på verdenssynoden, er udgivelsen blevet bredt omtalt i de italienske medier.

I bogen begrunder pave Frans sin afvisning af kvindelige præster med henvisning til forholdet mellem ’det petrinske princip’ og ’det marianske princip’. I katolsk teologi forstås det petrinske princip som arvefølgen mellem apostlen Peter og de andre apostle, fra hvem de ordinerede embeder som biskopper og præster stammer. Det marianske princip ser i Maria et forbillede, der som Jesu mor havde en anden, men endnu vigtigere rolle i kirkens historie end Peter. I denne teologiske tankegang udledes en uigenkaldelig væsensforskel af kønsforskellen, som også er afgørende for spørgsmålet om, hvem der udøver hvilke embeder i Kirken.

Hvad angår kvindelige diakoner minder paven om, at han allerede havde nedsat to kommissioner til at belyse emnet.

Cølibat, den synodale vej og Benedikt XVI
Med hensyn til præstecølibatet gentager Frans den velkendte udtalelse om, at det ikke var et spørgsmål om doktrin, men kun om kirkedisciplin, som paven kunne beslutte. ”Lad min efterfølger afgøre det, hvis han finder det passende”, siger paven i interviewbogen. Han deler dog ikke tesen om at der ville blive flere præstekald, hvis cølibatpligten ophæves.

Med hensyn til den tyske synodale vej, som blandt andet havde opfordret til en lempelse af cølibatet og ordination af kvinder, minder pave Frans i interviewet om sit ’Brev til Guds pilgrimsfolk i Tyskland’ af 29. juni 2019, hvor han formanede landets troende katolikker til ikke at fokusere på strukturelle reformer som svar på Kirkens krise, men at reflektere over kernen i det kristne budskab. I bogen fortæller Frans, at hans forgænger Benedikt XVI, som stadig var i live på det tidspunkt, havde rost ham for brevet og sagt, at det var ”et af de mest dybtgående i pontifikatet”.