Pave Frans under messen i Erbil: ”Kirken i Irak lever”

Billedet, der blev et symbol: Pave Frans mødte i Irak faderen til Alan Kurdi, den syriske dreng på tre år, som blev fundet død på en strand i Tyrkiet den 2. september 2015. Billedet af den lille dreng, som druknede i forsøget på at krydse Middelhavet for at komme til Europa, gik verden rundt og blev et symbol på flygtningekrisen. Foto: Vatikanets medier.

Pave Frans afsluttede sin apostoliske rejse til Irak med at fejre søndagsmesse med tusindvis af troende på Franso Hariri stadion i Erbil.

“I dag kan vi på egen hånd set, at Kirken i Irak er i live, at Jesus lever og virker blandt sit hellige og troende folk”, sagde pave Frans i sin prædiken i Erbil.

Kristus er Guds kraft

Paven byggede sin prædiken på en passage i Pauli første brev til Korinterne: “Kristus er Guds kraft og Guds visdom”. Jesus, sagde Frans, “viste den kraften og visdom ved især at tilbyde tilgivelse og ved at vise nåde”.

For ofte, fortsatte han, “falder vi i den fælde, at vi skal vise andre at vi er mægtige eller kloge. Præget af krigens og voldens skader fristes vi til at reagere med menneskelig magt og menneskelig fornuft. Men sandheden er, at vi alle trænger til Guds kraft og Guds visdom åbenbaret for os gennem Jesus på korset”.

Bøn i Mosul

Da pave Frans besøgte Mosul i det nordlige Irak, bad han de tilstedeværende kristne om at tilgive overgrebene begået af muslimske ekstremister, og at genrejse deres samfund.

”Broderskab er mere holdbart end brodermord, håb er kraftigere end had, fred mægtigere end krig”, sagde paven, da han bad for krigens ofre i storbyen Mosul, Islamisk Stats tidligere bastion i Irak.

Pave Frans rejste i går søndag rundt i områderne, hvor Islamisk Stat hærgede for få år siden. Han besøgte bl.a. ruinerne af ødelagte kirker og blev mødt med stor jubel på hvert eneste stop i det, der er den kristne befolkning i Iraks historiske kerneområde.

Messe for tusindvis

Den skærpede sikkerhedssituation og smitteværnshensyn forhindrede paven i blande sig med folkemængden, sådan som han normalt ville have gjort. Festklædte irakere i alle aldre virkede overlykkelige over at få paveligt besøg.

Paven rundede sin tur til Irak af med en friluftsmesse med deltagelse af tusindvis af troende på et stadion i den kurdiske regionshovedstad Erbil.

”Irak vil altid være hos mig i mit hjerte”, sagde paven.

Kristne har boet i Irak siden Jesu tid. Før den USA-ledede invasion i 2003 boede der anslået 1,5 millioner kristne i Irak, men i dag er der blot mellem 250.000 og 400.000 tilbage af en befolkning på i alt 40 millioner.

Ubodelig skade

”At kristne forlader Irak og Mellemøsten gør ubodelig skade, ikke kun for enkeltpersoner, men også for de samfund, de forlader”, sagde paven i Mosul.

Det var her, at Islamisk Stat udråbte dannelsen af deres ’kalifat’ tilbage i 2014. Jihadisterne begik overgreb på alle befolkningsgrupper, også muslimer, under deres tre år lange regime i det nordlige og vestlige Irak. Men kristne blev specielt hårdt ramt, og fik valget mellem at konvertere, dø eller betale en særlig skat. Det resulterede i, at tusindvis af kristne familier flygtede fra regionen.

Under talen i Mosul berørte paven særligt yazidiernes skæbne – et mindretal med rødder både i jødedom, kristendom og islam, som blev udsat for et folkemord under Islamisk Stat.

Siden paven ankom til det krigshærgede Irak fredag i sidste uge, har han holdt fast ved sit budskab om tværreligiøs tolerance og broderskab i sine møder med forskellige muslimske ledere.

Tvunget på flugt

Men kristne siger, at der kræves reelle forandringer for at de vil vende tilbage til deres nærområder igen, og flere beretter om diskriminering og trusler fra irakiske shiamilitser.

Sunni-jihadister i Islamisk Stat tvang hundredtusindvis af kristne på flugt fra Nineveh-provinsen, der størstedelen af Iraks kristne lever.

Blandt dem, som flygtede, var Raed Kallo, som i dag er den eneste tilbageværende præst i Mosul. Han delte søndag sin historie med paven.

Åbne arme

Kallos menighed talte tidligere 500 kristne familier, men i dag er der kun omkring 70 kristne familier tilbage i byen.

Kallo understregede, at Mosuls muslimske indbyggere tog imod de kristne med åbne arme, da de vendte tilbage efter at Islamisk Stat var nedkæmpet.

”Efter at byen var blevet befriet, modtog mine muslimske medbrødre mig med stor gæstfrihed og kærlighed”, fortalte han.

Efter besøget i Mosul fortsatte paven i helikopter til Qaraqosh, 30 kilometer øst for Mosul, som også er kendt som Hamdaniyah og Bakhdida, og er en by af stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by. Her taler mange af indbyggerne fortsat en aramæisk dialekt, det sprog som Jesus talte.

Qaraqosh blev også i stor grad ødelagt af Islamisk Stat, men jihadisterne blev fordrevet fra byen i 2016, og den er i de seneste år blev delvist genopbygget.

Drømme og tilgivelse

Her mødte paven kristne i al-Tahera-kirken, som blev sat i brand af jihadisterne, men nu er blevet restaureret.

”Vejen til fuld forsoning kan fortsat være lang, men jeg beder jer om ikke at miste modet”, sagde Frans i en fuldbesat kirke.

”Det, der er brug for, at evnen til at tilgive, men også modet til ikke at give op”, fortsatte paven.

”Tilgivelse er nødvendig for at bevare kærligheden, for at forblive en kristen”, sagde han efter at have talt med irakeren Doha Sabah Abdallah, som fortalte, at hans søn blev dræbt i et raketangreb mens jihadisterne rykkede frem mod byen i 2014.

Et liv fuld af smerte

Qaraqosh-indbyggeren Martin Auffe er ovenud lykkelig over pavens besøg, men fortæller at mange unge i området er nedslidte.

”Vi ved ikke hvor længe de kan klamre sig til håbet og fortsætte med at blive i Irak. Der findes megen smerte, en høj arbejdsløshed og usikkerhed”, sagde den 27-årige og tilføjede:

”Hele mit liv har været fuld af smerte, elendighed, krig, forfølgelse og flugt”.

Kilder: Vatican News/NTB og katolsk.no.