Paven og andre kirkeledere beder for freden i Det Hellige Land

Foto: Det latinske patriarkat i Jerusalem

Pave Frans og katolske ledere over hele verden beder om bøn, dialog og indstilling af fjendtlighederne midt i Hamas’ angreb på Israel og de israelske luftangreb på Gazastriben.

”Jeg følger med bekymring og sorg med i, hvad der sker i Israel, hvor volden er eskaleret yderligere og har forårsaget hundredvis af dødsfald og sårede”, sagde paven søndag den 8. oktober efter sin Angelus-tale.

”Jeg udtrykker min nærhed til familierne og ofrene”, fortsatte han. ”Jeg beder for dem og for alle, der lever i timerne med terror og angst”, og tilføjede: ”Må angrebene og våbnene tie. Jeg beder jer! Og lad det blive forstået, at terrorisme og krig ikke fører til varige løsninger, men kun til død og lidelse for så mange uskyldige mennesker. Krig er et nederlag! Enhver krig er et nederlag! […] Lad os bede om, at der må blive fred i Israel og Palæstina. I denne oktober måned, der ud over missionerne er dedikeret til at bede rosenkransen, lad os ikke trættes af at bede gennem Marias forbøn om gaven fred i de mange lande i hele verden, der er præget af krig og konflikter. Og lad os ikke glemme det kære Ukraine, som lider så meget hver dag og som er så hårdt ramt”.

I en erklæring udsendt dagen forinden sagde det latinske patriarkat, kardinal Pierbattista Pizzaballa (billedet), i Jerusalem, at ”operationen fra Gaza og den israelske hærs reaktion bringer os tilbage til den værste periode i vor nyere historie. De alt for mange tab og tragedier, som både palæstinensiske og israelske familier skal forholde sig til, vil skabe mere had og splittelse, og vil mere og mere ødelægge ethvert perspektiv om stabilitet”.

Det latinske patriarkat tilføjede:

”Vi opfordrer det internationale samfund, de religiøse ledere i regionen og i verden, til at gøre alt for at hjælpe med at nedtrappe situationen, genoprette roen og arbejde for at garantere de grundlæggende rettigheder for mennesker i regionen.

Ensidige erklæringer om status for religiøse steder og tilbedelsessteder ryster de religiøse følelser og giver næring til endnu mere had og ekstremisme. Det er derfor vigtigt at bevare status quo på alle de hellige steder i Det Hellige Land og i Jerusalem i særdeleshed.

De fortsatte blodsudgydelser og krigserklæringer minder os igen og igen om det presserende behov for at finde en varig og omfattende løsning på den palæstinensisk-israelske konflikt i dette land, som er kaldet til at være et land med retfærdighed, fred og forsoning mellem folkene. Vi beder Gud om at inspirere verdens ledere i deres indsats for at skabe fred og fordragelighed, så Jerusalem kan være et bedehus for alle folkeslag”.

Patriarkerne og kirkelederne i Jerusalem sagde i en erklæring, at ”som vogtere af den kristne tro, der er dybt forankret i Det Hellige Land, står vi i solidaritet med folket i denne region, som udholder de ødelæggende konsekvenser af fortsatte stridigheder.

"Vores tro, som er baseret på Jesu Kristi lære, tvinger os til at advokere for ophør af alle voldelige og militære aktiviteter, som skader både palæstinensiske og israelske civile," fortsatte de kristne ledere. "Vi fordømmer utvetydigt alle handlinger, der er rettet mod civile, uanset deres nationalitet, etnicitet eller tro. Sådanne handlinger går imod menneskehedens grundlæggende principper og Kristi lære, som bønfaldt os om at ’elske din næste som dig selv’” (Markus 12,31).