Paven underskriver ‘Rom 2020 Fredsappel’

Foto: Vatikanets medier

Pave Frans underskrev tirsdag den 20. oktober i Rom en fælles fredsappel under et interreligiøst bønsinitiativ arrangeret af Sant’Egidio-fællesskabet. I mødet deltog også den græske-ortodokse patriark af Konstantinopel, Bartholomæus I, samt repræsentanter for jødedommen, islam og buddhismen.

Præcis som for 34 år siden, i fodsporene på fredsmødet i Assisi i 1986, da pave Johannes Paul II samlede religiøse ledere til bøn, deltog udover pave Frans og den økumeniske patriark af Konstantinopel, den franske overrabbiner Rav Haïm Korsia, generalsekretæren for komitéen for menneskeligt broderskab, muslimen Mohamed Abdelsalam Abdellatif, den buddhistiske Shoten Minegishi og Sikh-repræsentanten Kamaljit Singh Dhillon på mødet.

Mødet blev afholdt i det centrale Rom, på Piazza del Campidoglio, og havde pave Frans som den sidste taler. I sin tale opfordrede Frans til broderskab for at læge en verden, som er skadet og såret af pandemien og de mere end 380 igangværende konflikter.

”Vi er samlet her i aften, mennesker med forskellige religiøse traditioner, for at formidle et budskab om fred. […] Med Guds hjælp er det muligt at bygge en verden af fred, og dermed at blive reddet sammen som brødre og søstre”.

Pave Frans understregede, at de seneste år har været præget af smertelige hændelser som konflikter, terrorisme eller radikalisering, undertiden begået i religionens navn.

”Men vi må også se på de frugtbare fremskridt i dialogen mellem religionerne. Det er et håbefuldt tegn, der i ånden fra Assisi indbyder os til at samarbejde som brødre og søstre”.

Paven henviste til fælleserklæringen om broderskab for fred og sameksistens, som han underskrev i 2019 sammen med storimanen af al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb.

”Religionerne står i fredens tjeneste”, understregede paven og tilføjede: ”De troende har forstået, at de forskellige religioner ikke befordrer til ligegyldighed eller fjendskab. Med udgangspunkt i ens egen religiøse overbevisning kan man virkelig blive en fredens håndværker, og ikke en passiv tilskuer til ondskab og krig. Religionerne står i fredens og næstekærlighedens tjeneste. Derfor opfordrer vi på dette møde de religiøse ledere og alle troende til ivrigt at bede for fred og aldrig give efter for krig, men at handle med troens blide kraft for at afslutte konflikter”.