Religiøse ledere i Danmark: Vi skal behandle de fremmede bedre

En lang række religiøse ledere blander sig nu i debatten om, hvordan vi behandler de fremmede i Danmark. 16 religiøse ledere fra kristendommen, islam og jødedommen slår i en fælles udtalelse fast, at der er et bydende behov for et gæstfrit Danmark – og, at det ikke er altid er det, de oplever nu:

”Mennesker bliver ofte bedømt og udskammet på grund af deres hudfarve, oprindelsesland eller religion, og det er ikke i orden,” siger Christian Alsted, der er biskop i metodistkirken.

Blandt afsenderne af udtalelsen er folkekirkens biskopper i København og Roskilde, ledere af folkekirkelige organisationer og kristne trossamfund i Danmark, tre imamer og overrabbineren i Danmark. Deres fælles afsæt er Civilsamfundsorganisationen Resam, som har til formål at give religion en stemme i den demokratiske debat.

Vi er afhængige af hinanden
Som mennesker hører vi hjemme et sted. Vi føler os som del af en national og kulturel sammenhæng, der er med til at præge vores identitet. Samtidig er vi del af en global menneskelige familie, og vores lande er på mange måder afhængige af hinanden.

”Mennesket har igennem alle tider flyttet sig rundt i verden, og mødet med den fremmede har altid været en del af livet,” siger Naveed Beig, Imam og næstformand Kristen-Islamisk center

Med udtalelsen ønsker de religiøse ledere at bidrage til overvejelserne og debatten om, hvor afgørende det er for vores demokratiske samfund, hvordan vi behandler hinanden som medmennesker.

”Vi må gerne diskutere og være uenige – også om religion, men vi skal gøre det på en ordentlig måde,” siger Hans-Henrik Lund, Kirkens Integrationstjeneste.

Gæstfriheden skal fylde mere
De religiøse ledere respekterer fuldt ud, at det er de folkevalgte politikere, der skal sætte rammerne for, hvor mange fremmede Danmark kan tage imod, men de mener også, at de beslutninger i højere grad end nu skal baseres på gæstfrihed og respekten for den fremmede.

”Vi står vagt om demokratiet. I et repræsentativt demokrati som vores er det vigtigt, at befolkningen følger med i udviklingen og deltager i debatten. Det gælder også medlemmer og ledere af landets trossamfund. Spørgsmålet om hvordan vi behandler hinanden og den fremmede er noget alle trosretninger er optaget af, og vi ønsker at bidrage til debatten med perspektiver fra vores forskellige religiøse traditioner,” siger Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift.

Følgende religiøse ledere står bag udtalelsen:
* Christian Alsted (biskop, Metodistkirken i Danmark)
* Torben Andersen (generalsekretær, Baptistkirken i Danmark)
* Naveed Baig (næstformand, Islamisk-kristent studiecenter)
* Hans-Ole Bækgaard (formand, Indre Mission)
* Peter Fischer-Møller (biskop i Roskilde Stift)
* Tonny Jacobsen (formand, FrikirkeNet)
* Czeslaw Kozon (katolsk biskop i Danmark)
* Hans Henrik Lund (daglig leder, Kirkernes Integrationstjeneste)
* Jair Melchior (overrabbiner, Det Jødiske Samfund)
* Ole Backer Mogensen (formand, Dansk Oase)
* John Nielsen (missionsforstander, Missionsforbundet)
* Abdul Wahid Pedersen (imam)
* Daniel Rezaei (imam Fatemiyun)
* Peter Skov-Jakobsen (biskop i Københavns Stift)
* Søren Skovgaard Sørensen (generalsekretær, Luthersk Mission)
* Jacob Viftrup (formand for Apostolsk Kirke i Danmark)

<iframe frameborder="0" height="360" width="640" allow="autoplay; fullscreen" src="https://player.vimeo.com/video/424338524"></iframe>