Religionsfriheden i lyset af pandemien

Den hellige Stols sekretær for relationerne til andre stater, monsignor Gallagher, talte på UNAOC’s årlige topmøde om religionsfrihed. Han sagde, at Covid-19 restriktionerne truer religionsfriheden og betonede den interreligiøse og interkulturelle dialog.

”Jeg vil gerne fremhæve og kommentere nogle alarmerende udviklinger, som sætter spørgsmålstegn ved religionsfriheden”. Med disse ord indledte ærkebiskop Paul Richard Gallagher sit indlæg på det virtuelle ministermøde til fremme af religionsfrihed og tro, Virtual 2020 Ministerial to Advance Freedom of Religion or Belief

UNAOC, FN’s alliance for civilisationerne, holdt 16. november deres ministermøde til fremme af religionsfrihed og tro for 3. år i træk. I år mødtes man online på grund af Covid-19 pandemien.

Religionsfriheden er truet
Monsignor Gallagher sagde, at de restriktioner, som er blevet indført for at tackle nødsituationen, skal respekteres, men understregede, at disse restriktioner lægger en begrænsning på den religiøse aktivitet.

”I den forbindelse bør myndighederne være opmærksomme på de alvorlige konsekvenser disse tiltag kan skabe for religiøse fællesskaber eller trossamfund, som spiller en vigtig rolle i at tackle krisen, ikke kun gennem deres aktive støtte på pleje- og sundhedsområdet, men også gennem deres moralske støtte og budskab om solidaritet og håb”, sagde Gallagher.

Den hellige Stols udenrigssekretær fremhævede også konsekvenserne for trossamfundenes religiøse virke og på uddannelses- og bistandsområderne. Gallagher understregede også, at ud fra et katolsk perspektiv er det vigtigt at de troende har adgang til sakramenterne, idet han sagde:

”Samtidig med at vi forsøger at beskytte liv ved at forhindre spredning af virusset, må vi ikke se et individs åndelige og moralske dimension som noget sekundært i forhold til denne jordiske eksistens”, sagde han og fortsatte:

”Jeg vil gerne fremhæve og kommentere nogle alarmerende udviklinger, som sætter spørgsmålstegn ved religionsfriheden”.

Interreligiøs og interkulturel dialog
Ud over pandemien mindede monsignor Gallagher om de angreb, som begås af ekstremister og som rammer folk med forskellig religiøs baggrund. Han talte også om en voksende populisme, der ofte ser ”andre” som ”fjenden”. For at kunne tackle disse udfordringer foreslog han to veje: For det første en interreligiøs og interkulturel dialog til fælles forståelse og respekt, broderskab og socialt venskab. For det andet, at myndighederne værdsætter og respekterer alles religionsfrihed.

”Den er grundet i den menneskelige persons indre dimension”, betonede han.

Fratelli tutti
Afslutningsvis citerede Gallagher fra pave Frans’ nye rundskrivelse Fratelli tutti, (FT, 279):

”Vi kristne beder om, at vi garanteres frihed i de lande, hvor vi udgør et mindretal, ligesom vi selv arbejder for at fremmer friheden for ikke-kristne dér, hvor de udgør et mindretal. En grundlæggende rettighed, man ikke må glemme på vor vandring mod medmenneskelighed og fred, er religionsfriheden for alle troende uanset deres religion”.

Monsignore Gallagher sluttede med at sige, at det ville være vidunderligt hvis andre religiøse ledere sagde det samme, blot ved at udskifte ”vi kristne” med ”vi muslimer” eller ”vi jøder”.

Tekst: Vatikanets medier