Styret i Nicaragua på kollisionskurs med den lokale kirke

Foto: Bispedømmet Matagalpa

I det konflikthærgede mellemamerikanske land er flere katolske præster og ordensfolk i de seneste måneder blevet arresteret, biskop sat i husarrest og katolske radiostationer og et katolsk universitet er blevet lukket. Den katolske Kirke er i den seneste tid blevet mål for præsident Daniel Ortegas forsøg på at undertrykke oppositionen mod hans autoritære styre.

Konflikten har fået en gruppe eksilnicaraguanere til at sende et åbent brev til paven, hvori de bønfalder ham om at handle på deres vegne, og tilføjer: ”Lad os ikke være alene”.

Nicaraguas præsident Daniel Ortega har senest iværksat en række forfølgelser mod den lokale katolske kirke og flere af dens medarbejdere, herunder arrestationen af biskop Rolando José Álvarez fra bispedømmet Matagalpa (billedet). Hans bispedømme spillede en central rolle under den nicaraguanske revolution i 1961-1979, som bragte Daniel Ortega og den sandinistiske nationale befrielsesfront (FSLN) til magten.

Underskriverne siger, at de ”frygter hvad der kan ske med biskoppen”. Biskop Álvarez, som fortsat menes at være i husarrest, blev tilbageholdt af politiet den 19. august sammen med fem præster. Præsterne og en kameramand skulle efter sigende være fængslet i hovedstaden Managua.

Radiostationer lukket og præster fængslet
Nogle få kilometer derfra, i byen Sébaco, blev pater Uriel Vallejos holdt fanget i den lokale kirkes sognegård, der var omringet af politi og paramilitære regeringsstyrker. Vallejos havde nægtet at udlevere sit radioudstyr efter at Telcor, landets telekommunikationsstyrelse, havde meddelt, at elleve radiostationer – hvoraf de ti lå i biskop Álvarez’ stift – skulle lukkes.

Den 48 timer lange belejring af sognegården i Sébaco ophørte efter at strømmen og adgangen til mad blev afbrudt, og Vallejos blev herefter sendt i eksil i Miami. Biskop Álvarez beordrede, at der skulle fejres gudstjeneste i protest mod regeringens handlinger, hvilket førte til hans fængsling.

I brevet til pave Frans hedder det, at Kirken har været udsat for ”terrorangreb, som ikke er blevet undersøgt” af myndighederne. ”Det værste angreb var den brandbombe, som ødelagde det ærværdige billede af Kristi Blod i katedralen i Managua. Hellige Fader, siden april 2018 har mere end 380 nicaraguanere mistet livet, alle ofre for statslig undertrykkelse ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer”.

Mere end 180 ordensbrødre og -søstre er blevet fængslet for at have modsat sig regimet, hvor ”der hersker absolut straffrihed”, hvilket har ”kastet landet ud i at være en de facto politistat”.

I marts udviste præsident Daniel Ortegas og vicepræsident Rosario Murillos regering den pavelige nuntius, ærkebiskop Wladimir Stanislaw, og i juni udviste den 18 nonner fra Moder Teresa orden Kærlighedens Missionærer, som hjalp med at drive børnehjem. De er rejst til Costa Rica.

Kirkens trængsler i Nicaragua
Under søndagens Angelus den 21. august udtrykte pave Frans sin bekymring og sorg over, at spændingerne fortsat er stigende i Nicaragua, hvor regeringen har indført flere restriktioner mod den lokale Kirke.

”Jeg følger nøje, og med bekymring og sorg, situationen i Nicaragua, som involverer både mennesker og institutioner”, sagde paven og tilføjede: ”Jeg vil gerne udtrykke min overbevisning og håb om, at der gennem en åben og oprigtig dialog fortsat kan findes grundlag for en respektfuld og fredelig sameksistens”.

Paven tilslutter sig dermed appellerne fra internationale institutioner samt kirkerne i Amerika og Europa, som er bekymrede over, hvad der sker efter lukningen af en række katolske tv-stationer, forbuddet mod ngo’ers arbejde, udvisning af nonner, suspension af kirkelige aktiviteter, arrestationer af præster og som tidligere nævnt anbringelsen af biskoppen af Matagalpa i husarrest. Biskop Álvarez har sammen med en række præster og lægfolk siddet i husarrest på byens bispekontor siden begyndelsen af august.

Internationale appeller
Situationen for biskop Álvarez, fængslede præster, ordens- og lægfolk, og de voksende sociale spændinger i landet, har også givet anledning til bekymring i det internationale samfund. FN har således udtrykt bekymring over den alvorlige ”hindring for det demokratiske og civile liv” i Nicaragua, mens Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) og den Interamerikanske Menneskerettighedskommission (IACHR) har advaret om ”forfølgelse” og ”kriminalisering”. De opfordrer Daniel Ortegas regering til at beskytte de universelle menneskerettigheder og løslade de tilbageholdte.

Mange støtteerklæringer fra bispekonferencer verden over indeholder også opfordringer, ligesom pave Frans’, til at bede og være tæt på det mellemamerikanske lands befolkning, og til at vidne om tro og fællesskab i denne prøvelsernes tid. Senest har de cubanske biskopper og bispekonferencerne i Panama og Venezuela givet deres mening tilkende.                           

Biskop Álvarez har udtrykt sin taknemmelighed over alles bønner i denne vanskelige situation. ”I bevidstheden om, at bøn er de kristnes styrke”, siger han ifølge lokale medier, ”beder jeg om at I fortsat må ønfalde Kristus om at våge over denne hans lille flok”.