Udvalget af belgiske trappistøl indskrænkes

En trist nyhed for alle ølelskere: Det stadig færre antal trappistmunke i Belgien kan nu aflæses i produktionen af landets populære trappistøl. Da den sidste munk fornylig forlod klostret Achel, mistede det lokale bryggeri retten til at markedsføre deres øl som ægte trappistøl.

Reglerne for, hvad der må kaldes en trappistøl, er strenge: bryggeriet skal ligge i nærheden af et kloster, indtægterne skal tilfalde klostret eller velgørende formål, produktionen må ikke være større end den kan generere en indtægt, som er nødvendig for klostrets oprethold, og produktionen skal overvåges af en trappistmunk. Det er den sidste regel, som nu har ført til problemer for trappistøllet fra Achel. Efter at den sidste tilbageværende munk, der er over 80 år gammel, har forladt klostret, er bryggeriet nødt til at sætte nye etiketter på sine øl. Øllet, der har en alkoholprocent på over ni, vil forsat blive brygget i Achel, men må ikke længere have ordet ‘trappist’ på etiketten.

Fornyet interesse
Trappistbryggerierne i Belgien, Tyskland og Holland blev i 1997 enige om de formelle krav til øl med bogstaverne ATP (autentisk trappistprodukt). Klostret Achel har hidtil været ét af seks trappistbryggerier i Belgien. I alt findes der nu tretten trappistbryggerier rundt om i verden, hvoraf godt halvdelen er åbnet de seneste år i blandt andet Østrig, Italien, USA og Storbritannien, i takt med at efterspørgslen er vokset.

Antallet af trappistmunke i Belgien er halveret over de seneste tyve år, og kun på et af de fem tilbageværende bryggerier, Westvleteren, er det munkene selv, der brygger øllet. I de andre bryggerier har munkene kun det formelle tilsyn med ølproduktionen. Men situationen er ikke kulsort, fortæller abbeden i Westmalle, Nathanaël Koninkx, til det engelske tidsskrift The Tablet.

“Vi er i Guds hænder. Når det slutter, så slutter det. Men det bliver ikke i morgen. Vores yngste munk er i trediverne, så vi holder på et stykke tid endnu”.

Kilde: The Tablet