Vatikanet åbner sine Pius XII-arkiver

Vatikanets arkiver er nu klar til at tage imod de forskere, som har udtrykt ønske om at få adgang til dokumenter i relation til Pius XII’s næsten tyve år lange pontifikat. Fra 2. marts vil samtlige 85 forskere, som har søgt om adgang, få tilladelse til at gennemgå det omfattende arkivmateriale fra perioden 1939-1958.

Blandt det første hold forsker vil være forskere fra Holocaust Memorial Museum i Washington, D.C., USA, syv forskere fra Israel, 16 fra Italien, 20 fra Østeuropa, herunder Rusland, samt forskere fra Frankrig, Spanien og Latinamerika.

Ifølge biskop Sergio Pagano, præfekt for Vatikanets apostoliske arkiver, rummer arkivet dokumenter og genstande, hvoraf nogle er mere end tusind år gamle, og hele arkivet optager mere end 80 kilometer hyldemeter (!).

Det har taget arkivets medarbejdere mere end tolv år at sortere, organisere og katalogisere alene den enorme mængde information, som knytter sig til Pius XII’s lange pontifikat, forklarer biskop Pagano.

Dokumenterne vedrørende førnævnte periode blev også indsamlet fra arkiverne i Vatikanets statssekretariat, Troslærekongregationen og Vatikanets nuntiaturer rundt om i verden. Det åbne arkiv indeholder også tusindvis af notater om Pius’ velgørenhedsaktiviteter i Italien og udlandet.

Biskop Pagano håber at åbningen af arkivet vil resultere i en mere dybdegående undersøgelse af den store hjælpeindsats, som Pius XII ydede til folk i desperat nød under og efter 2. verdenskrig.

Med henvisning til de beskyldninger, som visse historikere og jødiske grupper har fremsat om, at pave Pius XII og andre ikke gjorde nok for at stoppe nazisternes opstigende til magten og Holocaust, siger biskop Pagano, at det ”ikke er rigtigt at paven forholdt sig helt tavst”.

Hvis undersøgelserne af de historiske optegnelser sker på en objektiv og kritisk måde, tilføjer Pagano, vil vi ”måske om ti år begynde at have en ny forståelse af dette pontifikat, der på mange måder var ganske bemærkelsesværdigt og kom på et meget kritisk tidspunkt i verdenshistorien."