Vatikanet frikender kardinal Woelki i økonomisk undersøgelse

Vatikanet mener ikke, at kardinal Rainer Maria Woelki af Køln og hans generalvikar Markus Hofmann har overtrådt kanonisk lov i forbindelse med deres finansiering af advokatundersøgelse samt ansættelse af kommunikationsrådgivere, skriver det tyske katolske nyhedsbureau KNA.

Kardinal Marc Ouellet, Bispekongregationens præfekt, skrev til kardinal Woelki, at Vatikanet efter en ”dybtgående undersøgelse” har fastslået, at det ikke var nødvendigt at inddrage det tyske ærkebispedømmes finansielle organer i beslutningen om at bruge 2,8 mio. euro fra en biskoppelig fond.

Beslutningen kommer som en lettelse for ærkebispedømmets kriseramte ledelse. Efter beskyldninger om ledelsens mangelfulde håndtering af overgrebspræster valgte Woelki at tage orlov fra embedet i perioden oktober 2021 til marts 2022. Hans midlertidige afløser, biskop Rolf Steinhäuser, bad i førnævnte periode to kirkeretseksperter om at undersøge indgåelsen af kontrakter med advokater og kommunikationsrådgivere i forbindelse med udarbejdelsen af overgrebsrapporter. Kritikken mod Woelki gik blandt andet på, at ærkebispedømmets ejendomsråd og domkapitlet burde have været inddraget i disse beslutninger, jf kanonisk ret.

Nyhedsbureauet KNA refererer til kardinal Ouellets brev, der nævner, at pågældende biskoppelige fond, der blev oprettet i 1952 af daværende kardinal Josef Frings af Køln, ”ikke var bundet af stifterens vilje”. Derfor havde de senere ærkebiskopper af Køln ret til frit at disponere over fondes økonomiske midler, ligesom der ikke var nogen juridisk forpligtelse til at inddrage stiftsorganerne, idet midlerne ikke var øremærket til stiftsformål.

Kardinal Woelki udtrykte lettelse over ”de gode nyheder” fra Rom og håbede, at det ville bidrage ”til at bringe ro over tingene i vort ærkebispedømme”.

Alene udgifterne til de eksterne kommunikationsrådgivere løb op i 820 000 euro.

Den biskoppelige fond består af bidrag fra præsters lønninger, indbetalt i perioden 1952-1969. Ifølge ærkebispedømmet var der ved udgangen af 2020 fortsat 16,8 mio. euro tilbage i fonden, hvilket var 9,5 mio. euro mindre end ved udgangen af 2019.