Vatikanet kritiserer bispeudnævnelse i Kina men forbliver tavs om dom mod kardinal Zen

Foto: worldcatholicnews.com, Getty Images

Pavestolen offentliggjorde i lørdags en usædvanlig skarp erklæring, hvori den udtrykte bekymring over en bispeudnævnelse i Kina i sidste uge, som ikke var sket i overensstemmelse med den midlertidige aftale om bispeudnævnelser mellem Pavestolen og Kina.

Få dage efter, at John Peng Weizhao den 24. november blev udnævnt til hjælpebiskop af Jiangxi, et bispedømme som ikke er anerkendt af Pavestolen, kommenterede Vatikanet bruddet på aftalen og udtrykte ”overraskelse og beklagelse” over bispeudnævnelsen. Erklæringen var den første kritik af Kina fra Pavestolen siden den midlertidige aftale blev indgået i 2018 og siden – senest i oktober i år – forlænget to gange.

”Denne begivenhed fandt ikke sted i overensstemmelse med ånden i den dialog, der eksisterer mellem Vatikanet og de kinesiske parter, og med bestemmelserne i den midlertidige aftale om udnævnelse af biskopper af 22. september 2018”, skrev Pavestolen i et kommuniké, der blev offentliggjort den 26. november. ”Ifølge de rapporter, vi har modtaget, er der desuden forud gået et langvarigt og hårdt pres fra de lokale myndigheder for en civil anerkendelse af msgr Peng. Pavestolen håber, at lignende begivenheder ikke vil gentage sig og ser frem til passende kommunikation om sagen fra myndighederne og bekræfter sin fulde vilje til at fortsætte den respektfulde dialog om alle spørgsmål af fælles interesse”.

Hjemmesiden for Catholic Patriotic Association of China, den statskontrollerede gren af Den katolske Kirke i Kina, offentliggjorde nyheden om bispevielsen samt oplysninger om, hvordan biskop Peng under bispeindvielsen aflagde ed på at ”lede katolicismen mod tilpasning til et socialistisk samfund” og at bidrage til ”drømmen om Kinas store genopretning”.

Bøde for at støtte demokratiet
I sidste uge blev det ligeledes kendt, at kardinal Joseph Zen (billedet), biskop emeritus af Hongkong, sammen med fem andre personer var blevet idømt en bøde for ikke at have registreret en fond, som krævet af de kinesiske myndigheder, for at hjælpe arresterede demokratiaktivister.

Den 90-årige kardinal, som er en af de mest højlydte kritikere af Vatikanets aftale med Kina, blev idømt en bøde på 4.000 Hongkong-dollars, svarende til ca. 5.000 kroner. Ifølge de seks dømte vil dommen få stor betydning for foreningsfriheden i Hongkong.

Kilder: Vatikanets medier og Catholic News Agency, sammenstillet af Katolskt Magasin