Vellykket studiedag for kateketer i Aalborg

Lørdag 6. april bød p. Jude og menigheden i Ålborg velkommen til Pastoral Centerets studiedag og en gruppe engagerede og videbegærlige kateketer fra menigheden i Ålborg, men også kateketer fra andre jyske sogne deltog.

Spørgelyst og smittende engagement blandt deltagere gjorde dagen til en både minderig og lærerig dag.

Dagens program bød på såvel faglige oplæg som praktiske, kateketiske workshops. Sidst på dagen måtte deltagerne selv være aktive og prøve hele 3 workshops, hvor der blev arbejdet med korsets tegn, Guds kald til sine elskede mennesker og endelig dagens sidste workshop om de øjeblikke, hvor Helligånden kaster bolden til os, til dig og mig, og vi på få sekunder skal finde mod og viden til at agere Guds sendebud og svare på en konkret situation.

”Fødte katolikker”, voksne, børn, unge og ikke mindst konvertitter møder af og til de mest udfordrende spørgsmål. Dem må vi være klar til at besvare på en måde, der bringer evangeliets budskab om Guds kærlighed til alle mennesker videre.

Pave Frans har også gentagne gange understreget alle døbte er kaldet til at være kateketer, hvor vi end går og står. Alle har vi nok prøvet at stå i situationer, hvor det blev os Helligånden inviterede i øjeblikket, og måske har du også været nødt til at påkalde Gud: ”Kom mig til hjælp! Hvad skal jeg svare nu?”

Heldigvis har vi en himmelsk Fader, der kommer os til hjælp, også når vi står overfor kritiske spørgsmål – det skal vi, både som kateketer og troende selvfølgelig bare være forberedt på.

Helligånden stoler på os og regner med vi går med Guds bud, også selv om det kan være overraskende og vi ikke føler os klar. Kateketerne fik derfor en øvelse, hvor man efter en kort tænkepause skal svare for eller forsvare troen. Det kan f.eks. være:

Du sætter dig ind i bussen og finder forventningsfuld din nye bog om Jomfru Maria frem. Damen ved siden af dig ser på bogens forside og siger: ”Er du katolik? Jeg forstår ikke I katolikker kan finde på at tilbede jomfru Maria! Det er det rene blasfemi!” Om 4 stoppesteder skal du af. Hvad vil du svare damen?

Kateketerne øvede sig på hinanden med forskellige situationer for at mærke på egen krop, hvad dem vi underviser, også erfarer i hverdagen. Mange kender nemlig erfaringen med en omverden der kan have svært ved selv at tro end sige forstå, hvad vi tror på og hvorfor. Spørgsmålet er, hvordan vi griber Helligåndens bold og selv forkynder det gode budskab på en frugtbar måde i øjeblikket, hvor det er os, der får bolden!

Pastoral Centeret er nu næsten til ende på den planlagte turné denne undervisningssæson i den nye tradition med besøg og studiedage ude i landets menigheder. Sidste gang med det nuværende program bliver i Esbjerg 25. maj. Alle, både kateketer og andre med interesse er velkomne. Se på Kurser og events - Pastoral-Centret for mere information.